AIGUA, SEQUERA. Què és el Decret de Sequera? Què es pot fer per estalviar aigua? Consells pràctics

21/07/2007
Vila de Capellades, Candidatura d'Unitat Popular
AIGUA, SEQUERA. Què és el Decret de Sequera? Què es pot fer per estalviar aigua? Consells pràctics

DECRET DE SEQUERA

Des del dia 17 d’abril de 2007, la conca del Llobregat, on està situat Capellades, es troba en la fase d’excepcionalitat 1 del Decret de sequera. Posteriorment s’hi han sumant el Maresme, el Fluvià, les Rieres del Garraf-Ribes i per últim, la conca de l’Ebre.

El decret de sequera és una eina que va adoptar el Govern de la Generalitat l’any 2005 a conseqüència de la insuficiència de pluges esdevingudes en tot el país i que va determinar una important disminució de les reserves d’aigua, la qual cosa va fer preveure que es podrien produir problemes en l’abastament d’aigua en moltes poblacions.

Enguany, i davant l’escenari de sequera que es preveia per aquest any 2007, el 3 d’abril es va aprovar el “Decret d’adopció de mesures excepcionals i d’emergència en relació amb la utilització dels recursos hídrics”, que estarà vigent des del 13 d’abril i fins el 31 de desembre, llevat que les reserves d’aigua de les conques recuperin els nivells necessaris.

Per tal d’assegurar al màxim l’aigua per a l’abastament de població i altres usos, el decret  adopta mesures correctores que intensifiquen l’estalvi i un aprofitament més eficient de l’aigua emmagatzemada. Són mesures tendents a racionalitzar i economitzar l’ús de l’aigua des del seu origen fins a la seva utilització pel consumidor final amb la cooperació dels ens locals que són els responsables de prestar el servei d’abastament domiciliari d’aigua apta per al consum humà.

En aquest decret es contemplen tres escenaris segons l’estat hidrològic de cada sistema o conca hidrogràfica:

a) Escenari d’excepcionalitat de nivell 1: situació en la qual, atesa l’excepcional escassetat de recursos hídrics, cal que s’adoptin les mesures d’estalvi en relació amb els usos i el medi previstes en aquest Decret per tal de garantir l’abastament a mitjà termini.

b) Escenari d’excepcionalitat de nivell 2: situació en la qual, atesa la intensificació de l’estat d’excepcional escassetat de recursos hídrics, cal que s’adoptin les mesures restrictives en relació amb els usos i el medi previstes en aquest Decret per tal de garantir l’abastament a curt termini.

c) Escenari d’emergència: situació en la qual, atesa l’excepcional manca de recursos hídrics, cal establir restriccions i limitacions extraordinàries en els usos de l’aigua a fi i efecte de garantir-ne l’abastament.

Actuacions previstes en cada escenari:

Escenari Mesures
Prealerta
  • Intensificació del seguiment de l’evolució de les reserves.
  • Mesures de caràcter informatiu i de conscienciació.
Excepcionalitat 1

 

(alerta)

 

  • Reducció d’un 15% de les dotacions de reg a sistemes regulats.
  • Anul·lació dels desembassaments per a ús exclusivament hidroelèctric.
  • Intensificació dels controls d’usuaris.
  • Intensificació de les mesures d’estalvi a les xarxes de subministrament.
  • Restriccions d’abocaments i sistemes no fluents.
Excepcionalitat 2

 

  • Reducció d’un 45% de les dotacions de reg a sistemes regulats.
  • Major intensificació de les mesures d’estalvi a les xarxes de subministrament.
  • Restriccions als usos ambientals.
Emergència

 

  • Restriccions al subministrament.

L’entrada a la fase d’excepcionalitat 1 a la conca del Llobregat va comportar l’activació del Decret de sequera a la totalitat del territori català.

Quan s’aplica el decret les administracions han de posar en marxa diferents mesures, en el cas dels ajuntaments, les mesures són:

- Les entitats locals no podran destinar aigua apta per al consum humà per al funcionament de fonts ornamentals.
- Només es recorrerà a la utilització d’aigua apta per al consum humà per a neteja de carrers quan sigui imprescindible per mantenir les condicions higièniques i sanitàries adients i, en aquest cas, se n’utilitzarà el mínim indispensable.
- La utilització d’aigua apta per al consum humà per al reg de jardins públics es reduirà al mínim indispensable, i amb un límit màxim de 450 m3/ha/mes.
- Quan es destinin aigües no aptes per al consum humà per als usos esmentats, caldrà que estiguin prèviament desinfectades i es mantingui el mateix efecte de manera residual o estigui controlada microbiològicament la seva innocuïtat.
- Les entitats locals vetllaran per l’ús racional i l’estalvi de l’aigua i a aquests efectes promouran, dins de l’àmbit de les seves competències, mesures de difusió i informació al respecte.
- Les administracions locals vetllaran per l’operativitat dels dipòsits i les boques d’extinció d’incendis i, en la mesura que sigui possible, caldrà substituir l’aigua apta per al consum humà destinada a proveir els hidrants d’extinció d’incendis per aigua regenerada que compleixi les condicions establertes amb caràcter orientatiu a l’annex 6 d’aquest Decret.

Pel que fa a la conca del Llobregat, la fase d’excepcionalitat 1 comporta, a més, la reducció de la dotació en un 15% o la substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades, l’anul·lació dels desembassaments per a ús exclusivament hidroelèctric, la intensificació dels controls d’usuaris, el reforç de les mesures d’estalvi a les xarxes d’abastament i les restriccions d’abocaments i sistemes no fluents.

QUÈ ES POT FER PER ESTALVIAR AIGUA?

El consum de l’aigua a casa.

Un habitatge d’un edifici plurifamiliar consumeix, de mitjana, uns 130 litres per persona i dia, mentre que un habitatge unifamiliar amb jardí el consum diari és de més de 200 litres per persona i dia.

A la taula següent podeu veure els litres consumits, aproximadament, segons les activitats higièniques i domèstiques que fem a casa.

 

Activitats

 

Litres aproximats

 

Rentant-nos les mans

 

2 - 18 litres

 

Rentant-nos les dents

 

2 - 12 litres

 

Omplint la banyera

 

200 - 300 litres

 

Dutxant-nos

 

30 - 80 litres

 

Fent una rentadora

 

60 - 90 litres

 

Utilitzant el rentavaixelles

 

18 - 30 litres

 

Rentant els plats a mà

 

15 - 30 litres

 

Buidant la cisterna del wàter

 

6 - 10 litres

 

A la cuina i per beure

 

10 litres/dia

 

Netejant la casa

 

10 litres/dia

 

Rentant el cotxe

 

400 litres

 

Regant 100 m2 de gespa del jardí

 

400 litres

 

CONSELLS PRÀCTICS

Et proposem algunes mesures senzilles de posar en pràctica amb les que aconseguiràs reduir ràpidament el teu consum d’aigua. La teva aportació a l’estalvi és important!

 

El vàter

 

Evita l’ús del vàter com a paperera, atès que amb cada descàrrega s’aboquen entre 6 i 10 litres d’aigua (i fins a 15, en certs models).

 

Redueix el volum de descàrrega de la cisterna del wàter, quan et sigui possible. Existeixen diversos dispositius per reduir i estalviar, com per exemple, l’ús de cisternes de capacitat reduïda (6 litres), de cisternes de doble descàrrega (una complerta- 6 litres- i una altra de més curta- 3 litres), o de sistemes de flux interromput: quan es considera que l’aigua descarregada és suficient, es torna a prémer el botó de descàrrega i aquesta s’interromp.

 

Les aixetes i el rentamans

 

Tanca les aixetes quan no facis servir l’aigua. Una aixeta oberta consumeix uns 10 litres cada minut.

 

Repara les aixetes que perdin aigua. Amb una aixeta que degota podem perdre fins a 30 litres al dia

 

Redueix el cabal d’aigua de les aixetes instal·lant dispositius barats i senzills de col·locar que permeten estalviar aigua: els economitzadors o reguladors de cabal o airejadors. Aquests s’enrosquen a dutxes i aixetes i incorporen un mecanisme que barreja aire amb aigua i, amb la mateixa pressió i el mateix confort, s’aconsegueix un consum de fins a un 50% més baix.

 

Si t’has de canviar d’aixeta posa’n una de monocomandament, el seu consum d’aigua és de 6 a 8 litres per minut.

 

El cotxe

 

Si en tens, renta el cotxe al túnel de rentat o amb una esponja i una galleda, en comptes de fer-ho amb mànega.

 

Això permet estalviar fins a 350 litres d’aigua cada rentada.

 

El rentavaixelles

 

Fes servir el rentavaixelles amb la càrrega completa, i utilitza sempre que puguis els programes d’estalvi.

 

Quan hagis de canviar de rentavaixelles, compra’n un de baix consum doncs redueix substancialment el consum d’aigua.

 

La bugada

 

Fes servir la rentadora amb la càrrega completa i selecciona el programa adequat en funció del tipus de roba i el seu estat de brutícia.

 

Si has de canviar de rentadora, compra aquella de baix consum. Mentre que una rentadora antiga pot gastar fins a 220 litres d’aigua per rentada, una de baix consum necessita només 50 litres, a més de consumir menys energia.

 

La dutxa

 

Si et dutxes estalviaràs aigua. Mentre que una banyera plena gasta 300 litres, amb una dutxa en gastaràs 50.

 

Fes servir un airejador en el capçal de la dutxa, així podràs estalviar fins al 50% de l’aigua.

 

Si t’has de canviar d’aixeta de dutxa utilitza una monocomandament doncs podràs estalviar l’aigua derivada de la recerca de la temperatura ideal.

 

Si has de comprar una aixeta, dutxa, wc…, busca el distintiu que identifica productes que estalvien aigua

 

El reg de les plantes i el jardí

 

Si regues les plantes de bon matí o al vespre hauràs d’utilitzar menys aigua doncs evitaràs l’evaporació.

 

Instal·lar un sistema gota a gota a l’arrel de les plantes permet un reg localitzat i, a més a més, és un sistema excel·lent pel seu creixement.

 

En el jardí pots instal·lar un programador de reg que es fixa a l’aixeta i permet escollir el moment (bon matí o al vespre) i la freqüència.

 

Planta vegetació mediterrània autòctona, estalviaràs molta aigua.

 

 

 

I PELS MÉS ESTALVIADORS...

Reutilització d’aigües grises

Les aigües que provenen de la dutxa, la rentadora o el rentamans (aigües grises) es poden reutilitzar per a la cisterna del vàter. Per la qual cosa cal preveure una segona xarxa de canonades independents per les aigües de la dutxa i/o rentadora cap a una instal·lació de tractament i dipòsit d’emmagatzematge, d’on s’hauran de bombejar cap als vàters mitjançant una xarxa pròpia.

Aprofitament d’aigües pluvials

 

Podeu aprofitar les aigües de la pluja pel reg si instal·leu un sistema de recollida d’aigües al terrat i les emmagatzemeu en una cisterna.

 

 

 

 

Consells pràctics a casa: millorar la qualitat és senzill !

Una altra manera de fer un millor ús de l’aigua, consisteix en protegir la que tenim a l’abast, tot evitant la seva contaminació. Així, per exemple, hi podem col·laborar...

 

No embrutant l’aigua!

 

  1. No abocant-hi productes nocius per al medi o de difícil eliminació natural o artificial: olis de cuina, productes de neteja, substàncies químiques dels laboratoris, aiguarràs, pintures, dissolvents o similars, etc. (un sol litre d’oli mineral pot contaminar 10.000 litres d’aigua). Aquests productes dificulten el procés de depuració a les plantes depuradores d’aigües residuals. Per això, cal separar-los i portar-los a la deixalleria més propera, perquè rebin el tractament adequat.
  2. Emprant el desembussador tradicional (ventosa de cautxú provista d’un mànec), en comptes de productes químics a base de sosa càustica, àcids i altres substàncies tòxiques. Hi ha productes casolans que actuen de desembussadors, com ara el bicarbonat i el vinagre.
  3. Usant detergents sense fosfats, i fent servir blanquejadors a base de percarbonats, enlloc de lleixiu.
  4. Usant pintures, vernissos i dissolvents ecològics. Això no obstant, tant si s’usen productes ecològics com si no, cal recollir les restes d’aquests i portar-les a la deixalleria més propera, on rebran el tractament adequat.

No utilitzar el vàter ni l’aigüera com a paperera!

 

  1. Per evitar-ho es recomana instal·lar contenidors de rebuig als lavabos. A l’aigüera és convenient tenir una reixeta i buidar-la periòdicament.

Vídeos

Capellades Avança

18/05/2023

Vila de Capellades, Candidatura d'Unitat Popular